Bine ati venit la Ministerul Transporturilor   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la Ministerul Transporturilor

3 002

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, participă luni, 3 decembrie 2018, la reuniunea Consiliului UE Transport, Telecomunicații, Energie (TTE) desfășurată la Bruxelles, sub președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene (PRES AT).

Pe agenda discuțiilor sunt subiecte precum: Pachetul mobilitate I (rutieră), Pachetul mobilitate II, privind transportul combinat de mărfuri și Pachetul de mobilitate III, privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere.

“Pentru România, cele mai sensibile aspecte din pachet rămân: întoarcerea acasă a vehiculului și a conducătorului auto, odihnă în cabina vehiculului, cabotajul și regulile speciale de detașare și apreciem că ar trebui depuse toate eforturile necesare în cadrul acestei reuniuni pentru îmbunătățirea textelor actuale. Deși este de dorit obținerea abordării generale pe pachet, aceasta nu ar trebui totuși să se realizeze în orice condiții”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Șova în cadrul dejunului de lucru pe tema Pachetului Mobilitate l.

Propunerile de compromis ale PRES AT în forma actuală, cel puțin prin raportare la aspectele sensibile din pachet, nu sunt acceptabile din perspectiva obiectivelor și intereselor României, a precizat ministrul Transporturilor.

“Pentru a putea susține obținerea abordării generale este nevoie ca PRES AT să prezinte soluții reale și echilibrate de compromis, care să ne ofere suficiente garanții că modificarea legislației în vigoare nu vizează introducerea unor bariere suplimentare de acces la ocupație și la piață, a unor prevederi de natură să discrimineze operatorii de transport rutier în funcție de Statul Membru de stabilire și/sau a unor prevederi care vor contribui la creșterea nejustificată a sarcinilor administrative și financiare pentru întreprinderi”, a explicat ministrul Lucian Șova.

Pachetul de mobilitate rutieră are ca scop armonizarea și simplificarea regulilor aplicabile în transport, o mai bună implementare a acestora în toate statele membre, susținerea echității sociale, reducerea impactului negativ al transportului rutier asupra mediului înconjurător și încurajarea inovației.   

 

Consiliul UE Transport, Telecomunicaţii, Energie de la Bruxelles evaluează, de asemenea, progresele realizate în cazul propunerii privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei și a celei privind actualizarea drepturilor călătorilor din transportul feroviar.

Ministrul Lucian Șova a luat parte și la un dejun de lucru pe tema Capacității de spatiu aerian și va participa la semnarea documentului Concluzii privind reabilitarea si întreținerea infrastructurii de cale navigabilă eficientă pe Dunăre și afluenții săi navigabili.

 

În contextul preluării de către România a președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, delegația română participă la reuniuni cu reprezentanți ai instituțiilor UE cu omologii din președințiile premergătoare și cu omologii din președințiile din TRIO-ul comun (Finlanda și Croația) în vederea asigurării priorităților comune și continuității agendei UE.

Temele de discuție vizează dosarele europene estimate a fi finalizate pe perioada PRES RO 2019, prin continuarea activității PRES AT, prioritățile comune ale PRES RO UE 2019 și ale președinției finlandeze și croate a Consiliului UE, precum și tematici de interes european precum: TEN-T, infrastructura de transport, Pachetul Mobilitate, ora de vară.

Reuniunea Consiliului UE Transport, Telecomunicaţii, Energie (TTE) – secțiunea Transporturi este de tip formal, organizată periodic la nivelul Consiliului UE, la propunerea și sub coordonarea președinției Consiliului UE.

 

***

Declarațiile ministrului Transporturilor, Lucian Șova pot fi urmărite la

https://video.consilium.europa.eu/en/webcast/b0e0b8b8-db6f-49f8-afe1-460f74689b36?recStart=8896&recStop=9203

https://europa.eu/!Hr49Dg

https://europa.eu/!hx69Gx

https://europa.eu/!kk64Dv

https://europa.eu/!uH69Hy

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!