Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

WhatsApp Image 2019 07 26 at 11.20.35

 

Vineri, 26 iulie 2019, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc și directorul general CNAIR au fost prezenți pe șantierul Autostrăzii Transilvania, Secțiunea 3C3 Biharia – Borș pentru a verifica evoluțiile înregistrate de la ultima vizită de lucru.

În cadrul vizitei, constructorul a precizat că până la sfârșitul acestei luni, stadiul lucrărilor va ajunge la 20%, iar la finalul acestui an segmentul de autostrada va fi dat în circulație. Acest sector de autostradă va lega România de Ungaria și va descărca traficul în DN 19 Oradea – Satu Mare.

Ministrul Transporturilor s-a declarat mulțumit de mobilizarea constructorului și de evoluția lucrărilor și a reiterat faptul că, în cazul lucrărilor din infrastructură, este foarte important ca antreprenorii să fie unii serioși care să se ocupe de construcția obiectivelor câștigate la licitații și nu de blocarea lucrărilor:

„Sunt firme care vin în România, cu laptopuri, cu mape, care nu câștigă, contestă și blochează obiective de investiții. În cazul de față, vorbim despre firma Strabag, care contestă lotul 2 al Secțiunii 3C Chiribiș – Biharia, de 28,55 km, de pe Autostrada Transilvania. Nu mi se pare normal. Participi, nu câștigi, avem o comisie care evaluează, îți spune că nu ești bun, ai pierdut tehnic sau financiar, ești mai slab clasat, pierzi și ataci în instanță. Care este rezultatul? Oricum, și instanța presupunem că va da în reevaluare sau va respinge contestația, ce facem? Mergem cu contestațiile acestea la nesfârșit, doar ca să blocăm? Nu am nimic cu firmele din alte țări, dar în momentul de față nu fac decât să blocheze obiectivele de investiții din România. Gândiți-vă ce front de lucru frumos ar fi fost ca după ce termină antreprenorul român pe acest lot, imediat să intre în forță și pe celălalt? Nu-i o logică? De asta mă supăr pe constructorii străini, că blochează artificial” a precizat Răzvan Cuc

Ministrul Răzvan Cuc a precizat că așteaptă să semneze contractul cu asocierea care a câștigat licitația pentru lotul 3 Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,35 km), și anume Construcții SA (România) – Hidroelektra Mehanizacija D.D. Croația. Licitația pentru acest lot nu a fost contestată.

Totodată, Ministrul Transporturilor a declarat că, în cazul proiectului de ordonanță privind simplificarea procedurilor privind achizițiile publice în domeniul infrastructurii, acesta se află pe circuitul de avizare și urmează să fie supus aprobării în ședința de Guvern, până la sfârșitul lunii august:

„Curaj am nelimitat și îmi asum lucruri pe care nu și le-au asumat mulți alții. Avem semnate contracte cu clauze suspensive și o să vedeți alte proiecte lansate acum. În momentul în care am dat OG pe circuitul extern, deși am avut promisiuni de la fostul ministru Tudorel Toader că mi-o va aviza, totuși, mi-a dat Ordonanța cu 17 pagini de observații, practic mi-a pus 18 avizatori și să îmi avizeze Ordonanța tot Guvernul, deși nu avea nicio treabă… Împreună cu Ana Birchall, împreună cu experții de la Ministerul Justiției, am reușit, în urmă cu două săptămâni, să demontăm fiecare observație. Ordonanța a ieșit, din nou, pe circuitul de avizare și,  sper că până la sfârșitul lunii august, până la sfârșitul vacanței parlamentare, să am Ordonanța lansată. (…)La CNAIR sunt oameni tineri care au muncit să deblocheze și să lanseze proiecte. Oameni care au înțeles necesitatea și dorința românilor, de a avea infrastructură, în România. Deci, își vor asuma și ei, în egală măsură, așa cum și eu, ca ministru îmi asum anumite lucruri”, a declarat Ministrul Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a precizat că va continua seria de vizite pe șantierele obiectivelor de infrastructură pentru a se asigura că termenele asumate de către antreprenori vor fi respectate.

Click to listen highlighted text!