Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

IMG 4875

 

 

Dialogul inițiat de către Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, cu toți cei implicați în realizarea obiectivelor de infrastructură a continuat, joi, 12 decembrie 2019, la sediul Ministerului, cu principalii antreprenori ce activează în domeniul construcțiilor.

 

Discuțiile s-au axat pe prezentarea de către antreprenori a problemelor cu care se confruntă în realizarea obiectivelor de infrastructură. Astfel,  participanții la discuții au indicat ca principale cauze ale întârzierii realizării lucrărilor de infrastructură, situațiile generate de lipsa celerității în emiterea autorizațiilor de construire, lipsa culoarelor de expropriere la începerea lucrărilor (și litigiile ce apar în legătură cu aceste exproprieri), lucrările suplimentare pentru respectarea cerințelor de mediu, precum și afectarea activității firmelor din cauza  decontărilor restante.

 

Ministrul Lucian Bode a subliniat faptul că problemele prezentate ar putea fi rezolvate prin modificarea legislației existente și simplificarea traseelor decizionale la nivelul Ministerului și a beneficiarilor. De aceea, pe baza unei analize inițiate de la preluarea mandatului, în scurt timp vor fi implementate soluțiile ce au fost identificate, astfel încât documentele să fie emise într-un interval de timp mult mai scurt. Totodată, în cazul exproprierilor, actele normative vor fi emise doar după stabilirea culoarului de expropriere astfel încât legislația ce este promovată în acest domeniu să nu mai fie atât de des modificată. În ceea ce privește decontarea lucrărilor, ritmul realizării acestora va fi intensificat. Acest lucru va fi dublat și de o verificare amănunțită a lucrărilor pentru care se cere efectuarea plății. În cazul antreprenorilor care subcontractează sunt avute în vedere și promovarea unor măsuri pentru protejarea subcontractorilor: în cazul în care plățile la antreprenor sunt la zi și acesta va avea obligația de a fi la zi cu plata subcontractorilor, în caz contrar urmând să fie aplicate măsurile prevăzute de prevederile legale și în contract.

 

”Astăzi, în domeniul infrastructurii,  nu mai suntem în al doisprezecelea ceas. Din păcate, deja am depășit această fază. Lipsa unei infrastructuri dezvoltate ne afectează atât economic cât și din punctul de vedere al siguranței, când ne deplasăm pe rețeaua națională. Semnalele pe care le primesc, în fiecare zi de la români, mi-au demonstrat că nu mai avem timp  pentru desenarea de hărți cu autostrăzi și că românii nu mai au răbdare să primească promisiuni. Cu toții vrem lucruri concrete: o infrastructură dezvoltată care să lege întreaga Românie. Românii vor autostrăzi și drumuri naționale sigure,  rețea de cale ferată care să suporte viteze de circulație ca în UE, aeroporturi moderne. Practic, vrem o țară dezvoltată. Pe scurt, acesta este programul guvernului din care fac parte.

Banii pentru infrastructură îi avem. Poate printre puținele lucruri bune care s-au întâmplat la acest sfârșit de an, îl reprezintă tocmai îmbunătățirea execuției bugetare. Mecanismele care s-au dovedit bune în 2019, în privința execuției bugetare, le vom îmbunătăți în 2020. Ne vom asigura ca nivelul de absorbție a fondurilor comunitare să fie și mai bun, deoarece acești bani sunt pentru dezvoltarea României. Am stabilit cu echipa de la Minister că absorbția fondurilor europene este o prioritate zero.

 

La toate problemele pe care mi le-ați prezentat am toată deschiderea pentru analiza lor și sunt sigur că împreună vom găsi soluțiile pentru a elimina toate barierele administrative. Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, vreau de la dumneavoastră, cei care construiți infrastructura acestei țări, următoarele lucruri: seriozitate, asumare și responsabilitate. Cei care pot să îndeplinească aceste condiții vor fi în continuare partenerii noștri. Cei care nu sunt în stare să îndeplinească aceste condiții minimale mai bine se retrag.  Banii românilor vor fi folosiți pentru infrastructură și nu pentru litigii sau alte ”portițe” ale contractelor încheiate de companiile Ministerului. Am zis că punem stop risipei fondurilor publice și asta facem. Vă anunț de acum, ca să nu ziceți că nu ați știut: orice lucrare va fi plătită doar dacă sunt respectate standardele de siguranță și calitate. Vom trimite des echipe pentru a verifica stadiile de execuție și calitatea lucrărilor. Unele dintre aceste echipe sunt deja pe șantiere. Aceste inspecții vor fi destul de dese”, a transmis Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!