Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 05.12.2019

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 16.12.2019

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

  

Având în vedere în special dimensiunea transportului maritim de persoane pentru piaţa internă a Uniunii Europene (UE) şi numărul mare de accidente navale în care au fost implicate nave de pasageri care au dus la masive pierderi de vieţi omeneşti, Uniunea Europeană este foarte preocupată de stabilirea unui nivel comun de siguranţă pentru aceste nave de pasageri.

Pentru a creşte siguranţa şi a evita denaturarea concurenţei, cerinţele de siguranţă comune trebuie să se aplice navelor de pasageri şi a navelor de pasageri de mare viteză angajate în voiaje interne în UE, indifferent de pavilionul pe care îl arborează.

Persoanele care utilizează nave de pasageri şi navele de pasageri de mare viteză în UE au dreptul să pretindă şi să se bazeze pe un nivel corespunzător de siguranţă la bord.

În acest sens a fost adoptată Directiva 2009/45/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 mai 2009 privind normele şi standardele de siguranţă pentru navele de pasageri, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 163 din 25.06.2009, care realizează în fapt o consolidare a textelor directivelor anterioare pe acest subiect şi face unele adaptări la progresul înregistrat în timp.

Directiva 2009/45/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi modificările ulterioare ale acesteia au fost transpuse în legislaţia naţională prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 422/2011 privind normele tehnice de siguranţă pentru navele maritime de pasageri, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 503 din 14 iulie 2011.

Ulterior la nivelul Uniunii Europene a fost adoptată Directiva (UE) 2016/844 a Comisiei din 27 mai 2016 de modificare a Directivei 2009/45/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind normele şi standardele de siguranţă pentru navele de pasageri, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 141 din 28.05.2016. Această directivă aduce modificări anexei nr. 1 a Directivei 2009/45/CE în ceea ce priveşte guvernarea, rezistenţa la incendiu a separaţiilor, instalaţiile de ventilaţie şi de stingere a incendiului de pe navele de pasageri.

Prevederile Directivei (UE) 2016/844 a Comisiei, precum şi rectificarea acesteia publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 193 au fost transpuse în legislaţia naţională prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1203/2017 pentru modificarea şi completarea Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 422/2011 privind normele tehnice de siguranţă pentru navele maritime de pasageri, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 667 din 16 august 2017.

Pentru a menţine un nivel ridicat de siguranţă şi, prin urmare, de încredere a pasagerilor conform prevederilor standardelor de siguranţă comune definite de Directiva 2009/45/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi pentru a menţine condiţii de concurenţă echitabile a fost adoptată Directiva (UE) 2017/2108 a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2009/458/CE privind normele şi standardele de siguranţă pentru navele de pasageri, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 315 din 30.11.2017. Această directivă aduce modificări la articolele privind actualizarea unor definiţii, în special cele referitoare la tipurile de nave de pasageri, la prevenirea incendiilor, clasificarea zonelor maritime, etc.

Totodată, a fost constată o eroare materială în tot cuprinsul Ordinului ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 422/2011 privind normele tehnice de siguranţă pentru navele maritime de pasageri, respectiv sintagma „nava Ro-Ro pasager”, care trebuie să fie înlocuită cu sintagma „navă de pasageri Ro-Ro”.

Necesitatea transpunerii în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2017/2108 a Parlamentului European şi a Consiliului, conduce la modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 422/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

 

     

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

 

 

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la ministerul Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

  • Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor – Direcţia  Comunicare, Relaţia cu  Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile  Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti

  • Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G

  • Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

  • Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  • Prin formularul E-consultare

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

 
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

 

E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!