Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

 

Datele publice deschise sunt acele date produse sau deţinute de către autorităţile publice, care sunt puse la dispoziţia cetăţenilor în mod gratuit, liber de accesat, reutilizat şi redistribuit.

 

Datele deschise se caracterizează, în principal, prin următoarele: sunt procesabile prin mijloace automate, sunt furnizate într-un format deschis, asupra căruia nicio entitate nu deţine control exclusiv şi, de asemenea, beneficiază de o licenţă deschisă, care permite folosirea liberă a datelor, inclusiv în scop comercial, fără ca aceasta să fie limitată prin drepturi de proprietate intelectuală. Instituţiile publice trebuie să asigure condiţiile necesare pentru a facilita accesul publicului interesat la documentele disponibile pentru reutilizare.

 

 

În România, Legea nr. 109/2007 implementează Directiva 2003/98/CE şi urmărește reglementarea reutilizării informaţiilor din instituţiile publice, în vederea creării unor noi produse şi servicii informaţionale.

 

 

De asemenea, România a aderat la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) care vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

 

 

Participarea României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi Planul de Acţiune Naţional au fost aprobate de Guvernul României la 11 aprilie 2012.

 

 

Obiectivele Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă se află într-o strânsă legătură de complementaritate cu cele statuate în Strategia Naţională Anticorupţie (SNA). Creşterea transparenţei instituţionale prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice deschise puse la dispoziţie de către autorităţile publice reprezintă unul dintre obiectivele specifice ale SNA.

 

 

Mai multe detalii gasiti prin accesarea  site-ului http://ogp.gov.ro.

 

 

Consultarea beneficiarilor datelor publice deschise

 

Ministerul Transporturilor își propune să vină în sprijinul potențialilor beneficiari ai datelor deschise și să realizeze consultarea activă a acestora.

 

 

 

În acest sens cei interesați pot transmite propunerile de date deschise la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!