Astăzi, 01 februarie 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport (PT) 2021-2027 publică în consultare Ghidul Solicitantului pentru realizarea de investiții în suprastructura portuară de încărcare/descărcare și depozitare a mărfurilor aferent Priorității 7 (P7) Dezvoltarea transportului naval și multimodal din cadrul PT 2021-2027.
Ghidul Solicitantului pentru realizarea de investiții în suprastructura portuară de încărcare/ descărcare și depozitare a mărfurilor (P7) se adresează solicitanților care doresc să obțină ajutor de stat pentru realizarea de investiții în suprastructura porturilor maritime și fluviale din România, situate pe rețeaua TEN-T, afectate de fluxurile de marfă ale Ucrainei (Constanta, Galați si Giurgiu si/ în porturile situate de-a lungul Canalului Dunăre – Marea Neagră (inclusiv Poarta Alba – Midia – Năvodari, de-a lungul Canalului Sulina sau în porturile din zonele Midia si Mangalia, parte a Portului Constanta), în vederea reducerii efectelor negative imediate ale crizei geopolitice provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Solicitanți eligibili: operatorii portuari privați - întreprinderi micro, mici, mijlocii sau mari care desfășoară activități de descărcare, încărcare, transbordare, primire şi expediere a mărfurilor din navă, la navă către și din alte mijloace de transport, în porturile maritime și fluviale românești, care au operat și operează mărfuri în special de natura celor alimentare, bunuri esențiale.
Acțiuni sprijinite în cadrul apelului:
Buget limită contractare apel de proiecte: 126 milioane euro (50% FC+ 50% BS).
Rata maximă de cofinanțare a cheltuielilor eligibile: 65% (FC+BS), 35% (contribuția proprie a beneficiarului).
Rata minimă de contribuție proprie a beneficiarului la cheltuielile eligibile: 35%
Valoarea maximă a ajutorului de stat: 10.000.000 euro per întreprindere.
Tip apel: apel de proiecte competitive cu termen-limită de depunere
Versiunea draft a ghidului publicat spre consultare publică prezintă condițiile de accesare a fondurilor, criteriile de evaluare și selecție, lista cheltuielilor eligibile și neeligibile și alte anexe de interes pentru solicitantul de finanțare și se regăsesc aici.
Perioada de consultare publică pentru prezentul ghid este de 15 zile lucrătoare de la data publicării pe site-ul MTI, respectiv 01.02.2024 - 23.02.2024 (ora 12:00).
Observațiile și propunerile justificate pot fi trimise la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., folosind următoarea machetă:
Nr. crt. |
Entitate |
Propunere de modificare/ observație/întrebare |
Capitolul/secțiunea/subsecțiunea din Ghidul solicitantului |
Justificare |
|
… |
… |
… |
… |
Precizăm că metodologia unică de calcul a necesarului de finanțare (funding gap) se află în prezent în elaborare și va fi pusă la dispoziția solicitanților de finanțare în timpul perioadei de consultare publică.
Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați: telefon/ fax: 0372 825 570, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.