Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) coordonează, împreună cu Ministerul pentru Acțiuni Climatice, Mediu, Energie, Mobilitate, Inovare și Tehnologie și compania de administrare a căilor navigabile Via Donau din Austria, Aria Prioritară 1a – Îmbunătățirea mobilității şi intermodalității - Căi Navigabile Interioare (AP 1a) din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

SUERD s-a constituit ca un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei UE. În cadrul SUERD au fost definite 12 Arii Prioritare de cooperare acoperind domenii precum transporturi, energie, mediu, cultură, turism, educație și cercetare, competitivitate, capacitate administrativă, securitate și combaterea crimei organizate, fiecare arie prioritară fiind coordonată de câte 2 state, din cele 14 state participante în cadrul strategiei.

În anul 2020, Comisia Europeană a publicat Planul de Acțiune revizuit (SWD(2020) 59 final) acesta reprezentând un document de lucru pentru coordonatorii de arii prioritare, pentru statele participante la SUERD dar și pentru finanțarea aferentă perioadei 2021 – 2027.

În luna iunie 2020 a fost semnat contractul de finanțare dintre Autoritatea de management a Programului Transnațional Dunărea și compania Via Donau, partener lider, pentru proiectul “Coordonarea Ariei Prioritare 1a” (DTP–PAC2-PA 1a). Valoarea contractului este de 352.941 Euro, din care bugetul MTIC este de 115.150 Euro (85% FEDR – 97.877,50 Euro și 15 % buget de stat – 17.272,50 Euro). Perioada de implementare a contractului este 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022.

Tematicile care vor fi adresate de coordonatorii AP 1a, împreună cu statele membre SUERD, pe perioada derulării contractului, sunt următoarele:

  1. Infrastructura și managementul căilor navigabile și porturilor
  2. Dezvoltarea afacerilor
  3. Modernizarea flotei
  4. Serviciile de informare fluvială
  5. Pregătire profesională și locuri de muncă
  6. Proceduri administrative

Informații suplimentare pot fi obținute accesând următoarele link-uri:

Strategia UE pentru Regiunea Dunării – pagina oficială - https://danube-region.eu/

Aria Prioritară 1a  - https://navigation.danube-region.eu/

Aria Prioritară 1b - https://transport.danube-region.eu/

Comisia Europeană - https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/cooperation/macro-regional-strategies/danube/

Danube Strategy Point - https://danube-region.eu/contact/danube-strategy-point/

Coordonatorii naționali - https://danube-region.eu/contact/danube-strategy-point/

Coordonatorii ariilor prioritare - https://danube-region.eu/contact/priority-area-coordinators/

Ministerul Afacerilor Externe - http://www.mae.ro/strategia-dunarii

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!