Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 19 iulie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordonanță a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor

 

Scurtă descriere

Sursa prezentului proiect de act normativ este reprezentată de Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În conformitate cu dispozițiile art. 1 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor din România”, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 47/2004, cu modificările și completările ulterioare, C.N.A.I.R. – S.A. desfăşoară în principal activităţi de interes public naţional în domeniul administrării drumurilor naţionale şi autostrăzilor, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. asigură condiţii de siguranţă a circulaţiei pe drumurile de interes național deschise circulaţiei publice, exercitând atribuţiile care îi revin conform legii.

Pentru respectarea și aplicarea acestui deziderat, al asigurării condițiilor de siguranță a participanților la trafic, pentru prevenirea unor posibile evenimente rutiere ale căror consecințe pot fi atât cu daune materiale, dar și cu victime, se consideră necesară modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin prevederi de natură preventivă și sancționatorie în cazul nerespectării dispozițiilor legale.

Astfel, sunt propuse măsuri în sarcina administratorului drumurilor cu privire la riscul căderii de arbori pe partea carosabilă, a arborilor căzuți pe partea carosabilă și a coroanelor arborilor care împiedică sau îngreunează circulația rutieră, în special în perioadele cu precipitații (ploaie, ninsoare) sau îngheț, când ramurile îngreunate atârnă în calea autovehiculelor, conducând la un pericol major de producere a unor evenimente rutiere cu consecințe grave sau foarte grave.

Măsurile propuse vin să completeze acțiuni ale ocoalelor silvice și să asigure, într-o mai mare măsură, condițiile de siguranță a circulației.

De asemenea, se intenționează creșterea gradului de constientizare a utilizatorilor de a nu circula pe drumuri închise sau restricționate, fără a avea dreptul legal de a circula pe acel drum, decât cu riscul unor consecințe pecuniare.

Măsurile prevăzute în proiectul de act normativ au fost propuse ca urmare a existenței situațiilor reale în care au căzut arbori pe partea carosabilă cu sau fără urmări grave și pentru situații în care personalul administratorului drumurilor a acționat pe drumuri închise temporar din cauza căderilor de zapadă sau viscol, fiind pusă în pericol viața acestuia în încercarea de a salva alte vieți omenești.

Prin prezentul proiect de act normativ se urmărește îmbunătățirea și asigurarea condițiilor de siguranță a participanților la trafic, precum și creșterea gradului de constientizare a utilizatorilor/participanților la trafic.

    

Astfel, prin prezentul proiect de act normativ, se propune modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare în sensul introducerii unor noi alienate la art.38 și modificării art.45 și art.61 cu o serie de  măsuri dispuse în sarcina administratorului drumurilor cu privire la riscul căderii arborilor pe partea carosabilă a drumurilor publice,

precum și o serie de măsuri privind  creșterea gradului de conștientizare a utilizării drumurilor închise sau restricționate.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 20.07.2023:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 21.07.2023

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!