Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 24.10. 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii pentru aprobarea Reglementării Aeronautice Civile Române RACR-CNS – OPERAREA SISTEMELOR DE COMUNICAȚII, NAVIGAȚIE, SUPRAVEGHERE, volumul IV, “Sisteme de supraveghere și de evitare a coliziunii”, ediţia 3/2024

 

Scurtă descriere

În calitate de stat semnatar al Convenției privind Aviația Civilă Internațională (OACI), semnată la Chicago la 07.12.1944, România are obligația de a transpune în cadrul național de reglementare standardele și practicile recomandate conținute în anexele la Convenție.

Conform prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de autoritate de stat în domeniul aviației civile, asigură prin delegare de competenţă către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), organism tehnic sub autoritatea sa, atribuţiile specifice privind certificarea agenţilor aeronautici civili, a personalului aeronautic civil şi a tehnicii aeronautice civile, precum şi supravegherea menţinerii condiţiilor asociate documentelor de certificare emise, inclusiv elaborarea reglementărilor aeronautice aplicabile.

Prin reglementarea aeronautică civilă română RACR-CNS „Operarea sistemelor  de comunicații, navigație, supraveghere”, volumul IV, „Sisteme de supraveghere  și de evitare a coliziunii”, ediția 2/2016, a fost asigurată transpunerea în cadrul reglementat național a prevederilor Anexei 10 OACI, vol. 4, „Surveillance and Collision Avoidance Systems”, ediția 4/2007, inclusiv amendamentul nr. 89 la această anexă.

Având în vedere că de la data emiterii RACR-CNS vol. IV ed.2/2016, la nivelul OACI au fost adoptate două noi amendamente, cuprinse în ediţia 5/2014, cu adresa nr. 24177 din 29.07.2024, AACR a transmis spre avizare proiectul RACR-CNS, vol. IV, ediția 3/2024, în vederea actualizării cadrului naţional de reglementare în vigoare conform obligaţiilor existente de transpunere/aplicare a cerinţelor specifice din legislaţia internaţională în domeniul aviaţiei civile.

Reglementarea propusă asigură aplicarea la nivel național a standardelor și practicilor recomandate în prezent în domeniul telecomunicaţiilor aeronautice, respectiv în ceea ce priveşte supravegherea radar și utilizarea sistemelor de bord pentru evitarea coliziunilor în zbor (ACAS) în spaţiul aerian al României, bazate pe tehnologii de transmitere automată a unui set extins de date de la aeronave (poziția GPS, viteza și altitudinea) către sistemele de control al traficului aerian, utilizată în cadrul unui radar secundar de supraveghere (SSR),  precum  și pe alte tehnologii emergente care permit monitorizarea mai precisă a aeronavelor și îmbunătățirea capacităților de evitare a coliziunilor aeriene.

RACR-CNS vol. IV, ediția 3/2024, definește atât sistemele de supraveghere și de evitare a coliziunii în aviaţia civilă, cât și procedurile generale specifice serviciilor de supraveghere necesare operării traficului aerian în condiții de siguranță, regularitate și eficiență.

Conformarea furnizorilor de servicii de comunicaţii, navigaţie şi supraveghere cu regulile și cerințele prevăzute în RACR-CNS vol. IV, ediția 3/2024, este asigurată prin activitatea de monitorizare continuă desfăşurată de către AACR, în calitatea sa de autoritate naţională de supervizare a siguranţei zborului în aviaţia civilă.

Conform adresei AACR sus‑menționate, numerotarea elementelor constitutive ale RACR‑CNS, vol. IV, ediția 3/2024, s-a făcut în concordanță cu numerotarea utilizată în Anexa 10 (vol. IV) la Convenția de la Chicago pentru a asigura implementarea corectă și coerentă a prevederilor Anexei, precum și pentru a simplifica procesul de identificare și notificare a diferențelor către OACI prin completarea electronică în sistemul de raportare dedicat.

Totodată, menționăm faptul că în procesul de actualizare a acestei reglementări, AACR s-a consultat cu Regia Autonomă "Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian", în calitate de furnizor național de servicii de navigație aeriană cu responsabilități în aplicarea prevederilor RACR-CNS, vol. IV, ediția 3/2024.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 04.11.2024:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare, Dialog Social și Relații Instituționale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 04.11.2024

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!