Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 04.02.2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii pentru completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr.1613/2014 pentru aprobarea Programului național de control al calității în domeniul securității aviației civile - PNCC-SECA

 

Scurtă descriere

În conformitate cu prevederile Regulamentul (CE) nr. 300/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind norme comune în domeniul securității aviației civile și a Regulamentului (UE) nr. 18/2010, a fost adoptat, prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1613/2014, Programul național de control al calității în domeniul securității aviației civile - PNCC-SECA.
Cu adresa nr. 2249/23.01.2025, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, organism tehnic care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și căruia i s-au delegat competențe de autoritatea în domeniul securității aviației civile, propune completarea Programului național de control al calității în domeniul securității aviației civile - PNCC-SECA prin introducerea unor prevederi referitoare la instituirea unui sistem voluntar de raportare a evenimentelor ce pot pune în pericol aviația civilă, asigurându-se în acest fel preluarea în reglementarea națională a standardului prevăzut la pct. 3.5.1 lit. d) din Anexa 17 la Convenția privind aviația civilă internațională.
Raportarea voluntară a evenimentelor ce pot pune în pericol aviația civilă reprezintă o practică cu impact semnificativ pentru îmbunătățirea securității aviației civile și totodată un element complementar al raportării obligatorii, deja existente în domeniul securității aviației civile. Introducerea raportării voluntare demonstrează angajamentul național față de menținerea unui sistem aviatic sigur și de încredere, aliniat cu cerințele globale.
Raportarea voluntară permite colectarea de informații suplimentare despre evenimente, amenințări sau deficiențe care nu sunt întotdeauna acoperite de raportarea obligatorie. Astfel, prin acest mecanism se identifică vulnerabilități ascunse și riscuri emergente înainte ca acestea să ducă la incidente majore, informațiile obținute sprijinind totodată analizele de risc și contribuind astfel la îmbunătățirea continuă a măsurilor de securitate.
Totodată, implementarea unui sistem de raportare voluntară va încuraja toți actorii din domeniul aviației să participe activ și responsabil la crearea unui mediu de securitate îmbunătățit.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 17.02.2025:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare, Dialog Social și Relații Instituționale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 17.02.2025

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!